Tour de Zwift: Ride 2022 – Alles wat je moet weten!

Tour de Zwift: Ride 2022 – Alles wat je moet weten!

Van 10 januari tot 13 februari is het tijd voor de Tour de Zwift! Voor de Zwift-rotten onder ons misschien niks nieuws, maar voor mij is het de eerste keer. Daarom lijkt het me geen slecht idee om alle informatie over de Tour de Zwift 2022 hier op een rijtje te zetten. Je leest wat de Tour de Zwift is, welke routes je kunt rijden en natuurlijk wat je moet doen om de superhippe Tour de Zwift-kit te verdienen!

Tour de Zwift: het grootste feest op wielen?

Volgens Zwift zelf is Tour de Zwift het grootste feest op wielen. Omdat ik zelf als copywriter werk, ben ik heus niet vies van een ronkende marketingtekst, maar ik moest er toch een beetje om lachen. Voor mij is het tenminste niet per se een feest om mezelf zwetend, hijgend en puffend door Watopia te sleuren!

Feit is wel dat de Tour de Zwift sinds de eerste editie in 2019 is uitgegroeid tot de grootste jaarlijkse tour op het platform, wat betekent dat we met een hele hoop anderen een heleboel mooie routes gaan rijden. En dát is natuurlijk wel een feestje!

Hoe werkt het?

Voordat we naar de etappes kijken, eerst even kijken hoe we überhaupt mee kunnen doen.

Er zijn 2 manieren om je aan te melden: via de site van Zwift of in het hoofdmenu van het spel. Daarna moet je je voor elke etappe aanmelden voor de juiste categorie. Dat gaat het makkelijkst in Zwift Companion, de app van Zwift voor iOS of Android. Onder ‘Events’ zie je daar dan elk uur de rit die je die dag kunt doen. Klik je daarop, dan kun je je aanmelden voor 1 van de 3 beschikbare routes. Daarover lees je hieronder meer.

Je kunt je ook aanmelden voor het juiste event via zwift.com. Zodra je je hebt aangemeld voor Tour de Zwift 2022, kun je per etappe een categorie kiezen. Zodra je dat hebt gedaan, zie je welke ritten er beschikbaar zijn op welk moment. Maarre, met de Companion-app is het echt een stuk makkelijker :D…

8 etappes in 4 categorieën

Tour de Zwift 2022 bestaat uit 8 etappes. Binnen elke etappe kun je kiezen uit 4 categorieën: A, B, C en D. Dit is niet hetzelfde als de race-categorieën waar Zwift dezelfde aanduiding voor gebruikt. De categorieën zeggen tijdens TdZ iets over de lengte van de rit:

 • A: de langste rit
 • B: de normale rit
 • C: de korte rit
 • D: uitsluitend voor vrouwen, maar gebruikt de normale rit uit categorie B

Je kunt per etappe kiezen welke categorie je wilt doen, dus je zit niet steeds vast aan de langste of kortste route. De etappes in Tour de Zwift zijn groepsritten en geen races. Dat betekent dat de resultaten van de ritten niet op ZwiftPower bijgehouden worden. Maar laat dat je er niet van weerhouden om volle bak te knallen als je daar zin in hebt!

Routeschema

Tour de Zwift 2022 duurt van 10 januari tot en met 13 februari. Je hebt steeds 3 dagen om een etappe te volbrengen. In de laatste week kun je eventuele gemiste etappes inhalen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende routes en een link naar details over de route op zwiftinsider.com. Ben je een dame en wil je alleen met andere dames rijden, dan kun je dus alleen voor de rit in categorie B kiezen.

Etappe 1 – 10-13 januari: Flat is Fast

Voor mij is 1 rondje Watopia’s Waistband wel genoeg, denk ik. Of ik doe de kortste en pak daarna nog wat hoogtemeters mee.

Etappe 2 – 14-16 januari: Mountain Madness

Misschien wordt het hier weer eens tijd voor Alpe du Zwift in de Tour of Fire and Ice?

Etappe 3 – 17-20 januari: Round and Round

Hmm, saaie shit. Ik denk dat ik hier de kortste route pak!

Etappe 4 – 21-23 januari: Let’s Get Dirty

Tijd om je mountainbike af te stoffen! Hoewel, dat is misschien een beetje zinloos, als je er vervolgens weer mee door het zand gaat scheuren… De Serpentine 8 heb ik niet lang geleden nog gereden, die is erg tof. Het ziet eruit alsof je elk moment Indiana Jones tegen kunt komen, maar hopelijk niet als je net op de touwbrug rijdt!

via GIPHY

Etappe 5 – 24-27 januari: Urban Delight

Normaal gesproken eindigt de Tour in Parijs, maar niet in de Tour de Zwift! En omdat m’n zwager beweert dat hij hier een onmogelijk te kloppen tijd op de sprint heeft gezet, denk ik dat ik voor de korte variant kies. Maar eens zien of hij echt zo snel was als hij beweert.

Etappe 6 – 28-30 januari: Go Long

The London Pretzel is te lang en in Frankrijk wonen fransozen, dus blijft er maar 1 optie over: Out and Back Again met zowel de vulkaan als Zwift KOM Reversed. Lekker klimmen!

Etappe 7 – 31 januari – 3 februari: Escalator

Castle to Castle is een route in Makuri Islands, die is toegevoegd in update 1.21.0. Hij is 22.4 kilometer lang, waarbij je 139 hoogtemeters overbrugt. En volgens mij is deze Tour de Zwift een perfect moment voor mij om ‘m te rijden!

Etappe 8 – 4-6 februari: Big City Champs

Lang: 1 ronde 2022 Cycling Esports World Championships Route in New York.

Gewoon: 1 ronde Knickerbocker in New York.

Kort: minder dan 1 ronde Knickerbocker in New York, je eindigt op de KOM.

De gimmick van deze rit en de Tour de Zwift 2022 in het algemeen, is dat we eindigen in New York. Hier wordt op 26 februari 2022 namelijk ook het wereldkampioenschap virtueel fietsen gehouden. Nu ben ik zelf geen hele grote fan van de routes in New York (serieus, waarom moet het de héle tijd op en af gaan…), dus ik pak de allerkortste!

Inhaalweekje – 7-13 februari

Heb je een etappe gemist? Geen probleem, tijdens de inhaalweek komen ze allemaal nog eens voorbij. Zo weet je zeker dat je alle beloningen kunt meepakken.

Verdien de ultrahippe Tour de Zwift 2022-kit

Of er nog wat te winnen valt, vraag je je af? Goeie, want laten we eerlijk zijn: we doen dit niet voor de lol! Of misschien wel een beetje, maar toch. Gelukkig kun je een mooi aandenken verdienen door mee te doen aan deze editie van Tour de Zwift:

 • 2 etappes: zonnebril
 • 4 etappes: sokken
 • 6 etappes: petje
 • 8 etappes: broek en shirt

Kijk eens hoe hip je er dan bij kunt rijden, en hoe hard je kunt opscheppen bij al je vrienden dat je zo’n mooie Tour hebt gereden:

Daar kan Pogacar met z’n suffe gele trui nog een punt aan zuigen!

thomas

7 reacties op “Tour de Zwift: Ride 2022 – Alles wat je moet weten!

  1. Hoi Mario!

   De Tour de Zwift is al een tijdje afgelopen, dus je kunt daarvan niks meer inhalen. Maar waarschijnlijk bedoel je de Tour of Watopia die nu nog bezig is. Die bestaat uit 5 etappes, maar voor zover ik weet kun je daar niets van inhalen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *