Tour de Zwift: Ride 2022 – Alles wat je moet weten!

Tour de Zwift: Ride 2022 – Alles wat je moet weten!

Van 10 januari tot 13 februari is het tijd voor de Tour de Zwift! Voor de Zwift-rotten onder ons misschien niks nieuws, maar voor mij is het de eerste keer. Daarom lijkt het me geen slecht idee om alle informatie over de Tour de Zwift 2022 hier op een rijtje te zetten. Je leest wat de Tour de Zwift is, welke routes je kunt rijden en natuurlijk wat je moet doen om de superhippe Tour de Zwift-kit te verdienen!

Tour de Zwift: het grootste feest op wielen?

Volgens Zwift zelf is Tour de Zwift het grootste feest op wielen. Omdat ik zelf als copywriter werk, ben ik heus niet vies van een ronkende marketingtekst, maar ik moest er toch een beetje om lachen. Voor mij is het tenminste niet per se een feest om mezelf zwetend, hijgend en puffend door Watopia te sleuren!

Feit is wel dat de Tour de Zwift sinds de eerste editie in 2019 is uitgegroeid tot de grootste jaarlijkse tour op het platform, wat betekent dat we met een hele hoop anderen een heleboel mooie routes gaan rijden. En dát is natuurlijk wel een feestje!

Hoe werkt het?

Voordat we naar de etappes kijken, eerst even kijken hoe we überhaupt mee kunnen doen.

Er zijn 2 manieren om je aan te melden: via de site van Zwift of in het hoofdmenu van het spel. Daarna moet je je voor elke etappe aanmelden voor de juiste categorie. Dat gaat het makkelijkst in Zwift Companion, de app van Zwift voor iOS of Android. Onder ‘Events’ zie je daar dan elk uur de rit die je die dag kunt doen. Klik je daarop, dan kun je je aanmelden voor 1 van de 3 beschikbare routes. Daarover lees je hieronder meer.

Je kunt je ook aanmelden voor het juiste event via zwift.com. Zodra je je hebt aangemeld voor Tour de Zwift 2022, kun je per etappe een categorie kiezen. Zodra je dat hebt gedaan, zie je welke ritten er beschikbaar zijn op welk moment. Maarre, met de Companion-app is het echt een stuk makkelijker :D…

8 etappes in 4 categorieën

Tour de Zwift 2022 bestaat uit 8 etappes. Binnen elke etappe kun je kiezen uit 4 categorieën: A, B, C en D. Dit is niet hetzelfde als de race-categorieën waar Zwift dezelfde aanduiding voor gebruikt. De categorieën zeggen tijdens TdZ iets over de lengte van de rit:

 • A: de langste rit
 • B: de normale rit
 • C: de korte rit
 • D: uitsluitend voor vrouwen, maar gebruikt de normale rit uit categorie B

Je kunt per etappe kiezen welke categorie je wilt doen, dus je zit niet steeds vast aan de langste of kortste route. De etappes in Tour de Zwift zijn groepsritten en geen races. Dat betekent dat de resultaten van de ritten niet op ZwiftPower bijgehouden worden. Maar laat dat je er niet van weerhouden om volle bak te knallen als je daar zin in hebt!

Routeschema

Tour de Zwift 2022 duurt van 10 januari tot en met 13 februari. Je hebt steeds 3 dagen om een etappe te volbrengen. In de laatste week kun je eventuele gemiste etappes inhalen. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende routes en een link naar details over de route op zwiftinsider.com. Ben je een dame en wil je alleen met andere dames rijden, dan kun je dus alleen voor de rit in categorie B kiezen.

Etappe 1 – 10-13 januari: Flat is Fast

Voor mij is 1 rondje Watopia’s Waistband wel genoeg, denk ik. Of ik doe de kortste en pak daarna nog wat hoogtemeters mee.

Etappe 2 – 14-16 januari: Mountain Madness

Misschien wordt het hier weer eens tijd voor Alpe du Zwift in de Tour of Fire and Ice?

Etappe 3 – 17-20 januari: Round and Round

Hmm, saaie shit. Ik denk dat ik hier de kortste route pak!

Etappe 4 – 21-23 januari: Let’s Get Dirty

Tijd om je mountainbike af te stoffen! Hoewel, dat is misschien een beetje zinloos, als je er vervolgens weer mee door het zand gaat scheuren… De Serpentine 8 heb ik niet lang geleden nog gereden, die is erg tof. Het ziet eruit alsof je elk moment Indiana Jones tegen kunt komen, maar hopelijk niet als je net op de touwbrug rijdt!

via GIPHY

Etappe 5 – 24-27 januari: Urban Delight

Normaal gesproken eindigt de Tour in Parijs, maar niet in de Tour de Zwift! En omdat m’n zwager beweert dat hij hier een onmogelijk te kloppen tijd op de sprint heeft gezet, denk ik dat ik voor de korte variant kies. Maar eens zien of hij echt zo snel was als hij beweert.

Etappe 6 – 28-30 januari: Go Long

The London Pretzel is te lang en in Frankrijk wonen fransozen, dus blijft er maar 1 optie over: Out and Back Again met zowel de vulkaan als Zwift KOM Reversed. Lekker klimmen!

Etappe 7 – 31 januari – 3 februari: Escalator

Castle to Castle is een route in Makuri Islands, die is toegevoegd in update 1.21.0. Hij is 22.4 kilometer lang, waarbij je 139 hoogtemeters overbrugt. En volgens mij is deze Tour de Zwift een perfect moment voor mij om ‘m te rijden!

Etappe 8 – 4-6 februari: Big City Champs

Lang: 1 ronde 2022 Cycling Esports World Championships Route in New York.

Gewoon: 1 ronde Knickerbocker in New York.

Kort: minder dan 1 ronde Knickerbocker in New York, je eindigt op de KOM.

De gimmick van deze rit en de Tour de Zwift 2022 in het algemeen, is dat we eindigen in New York. Hier wordt op 26 februari 2022 namelijk ook het wereldkampioenschap virtueel fietsen gehouden. Nu ben ik zelf geen hele grote fan van de routes in New York (serieus, waarom moet het de héle tijd op en af gaan…), dus ik pak de allerkortste!

Inhaalweekje – 7-13 februari

Heb je een etappe gemist? Geen probleem, tijdens de inhaalweek komen ze allemaal nog eens voorbij. Zo weet je zeker dat je alle beloningen kunt meepakken.

Verdien de ultrahippe Tour de Zwift 2022-kit

Of er nog wat te winnen valt, vraag je je af? Goeie, want laten we eerlijk zijn: we doen dit niet voor de lol! Of misschien wel een beetje, maar toch. Gelukkig kun je een mooi aandenken verdienen door mee te doen aan deze editie van Tour de Zwift:

 • 2 etappes: zonnebril
 • 4 etappes: sokken
 • 6 etappes: petje
 • 8 etappes: broek en shirt

Kijk eens hoe hip je er dan bij kunt rijden, en hoe hard je kunt opscheppen bij al je vrienden dat je zo’n mooie Tour hebt gereden:

Daar kan Pogacar met z’n suffe gele trui nog een punt aan zuigen!

thomas

30 reacties op “Tour de Zwift: Ride 2022 – Alles wat je moet weten!

   1. goedemorgen,
    wie kan mij helpen…. ik probeer al 1 week mijn wachtwoord te resetten om wee rop Zwift te komen. Telkens kom ik in een window waar wordt aangegeven dat er een e-mail wordt gestuurd om het wachtwoord te resetten. Ik heb dit ondertussen al een keer of 5 geprobeerd echter geen e-mail ontvangen.

    1. Hoi Leo! Wat vervelend dat het niet lukt om in te loggen. Heb je je spambox ook gecontroleerd? Misschien is de mail daar per ongeluk in terechtgekomen.

     Verder kan ik je helaas niet helpen, omdat dit geen officiële Zwift-website is. Hier staat nog wel wat meer informatie op de officiële site: https://support.zwift.com/en_us/resetting-your-password-S19kYqFNS#

     En hier kun je contact opnemen met Zwift: https://www.zwift.com/uk/contact-us

     Ik hoop dat het lukt!

     Thomas

  1. Hoi Mario!

   De Tour de Zwift is al een tijdje afgelopen, dus je kunt daarvan niks meer inhalen. Maar waarschijnlijk bedoel je de Tour of Watopia die nu nog bezig is. Die bestaat uit 5 etappes, maar voor zover ik weet kun je daar niets van inhalen!

 1. Ik probeer zwift tijdelijk stop te zetten..maar bij de aangegeven methode via my profile,schiet het programma naar “oeps er zit een adder onder het gras”…wie kan mij helpen..kan me herinneren dat dit vorige keer ook het geval was mey de zwift zomer stop

 2. Ik krijg Zwift niet meer opgestart op de laptop, begon met het probleem dat de evenementen niet meer zichtbaar waren. Vervolgens wilde ik de app opnieuw installeren en nu start het programma niet meer op. Kunt u me helpen?

 3. Hoi, wie kan mij helpen, ik heb de Schwinn IC8 spinningfiets op het oog en wil Zwift hier bij gebruiken (nog weinig ervaring met spinnen) op mijn iphone. Deze fiets zou automatisch de weerstand moeten aanpassen als je fietst met Zwift. Echter, heb ik in het verleden wel eens een spinningles gevolgd in de sportschool en wordt erg duizelig van naar zo’n weg kijken (waar je dan virtueel op fietst) op een scherm. Dus ik wil eigenlijk gewoon dat ik een trainingsprogramma fiets maar niet naar de app hoef te kijken en dat ik zelf op een andere iPad een serie kan kijken terwijl ik fiets. Kan ik dan nog steeds goed een route rijden op Zwift is mijn vraag? Hoe geven ze aan (behalve dat je weerstand als het goed is automatisch van je fiets wordt verzet) dat je sneller, harder oid moet fietsen? Kan dit alleen door toch de ‘weg’ op je scherm te zien? Of hebben ze ook gesproken instructies? Of is er ook een soort overzicht waarop je kunt zien over hoeveel tijd je bijv een helling of daling krijgt zodat je wel een beetje weet wat er komen gaat?

  1. Hoi Michelle,

   Als je een workout kiest en ERG-mode aanzet, dan hoef je in principe niet steeds naar de weg te kijken. Maar als er een ander blok aankomt, zul je wel even moeten versnellen of vertragen, dus wat dat betreft is het wel handig om een beetje op te letten. Als je een workout doet, zie je de voortgang trouwens ook in de Zwift Companion-app op je telefoon. Dat is een simpel metertje, misschien wordt je daar niet duizelig van?

 4. Ik wil graag mij mijn abonnement tijdelijk opzeggen, maar ik kan me niet afmelden, omdat ik een foutmelding krijg.
  Hoe kan ik dit nu regelen?

 5. ik heb hetzelfde probleem:
  Ik probeer zwift tijdelijk stop te zetten..maar bij de aangegeven methode via my profile,schiet het programma naar “oeps er zit een adder onder het gras”…wie kan mij helpen..kan me herinneren dat dit vorige keer ook het geval was mey de zwift zomer stop

 6. Ik weet niet of het hier thuis hoort maar ik heb een vraag.
  Ik ben nieuwe fietser en ik kan alleen maar laag wattage trappen 80-100 watt over langere tijd.
  Is zwift dan wel geschikt voor mij en zo ja waar vind ik geschikte ritten voor mij?

  1. Hoi Ger,

   Zwift is zeker geschikt voor je! Wat dat betreft is het net als buiten: daar kun je met 80-100 watt ook prima een rondje rijden. Het is misschien wel slim om vlakkere routes te kiezen, omdat een klim als Alpe du Zwift met 80-100 watt wel erg lang duurt. Kortom: Zwift is zeker geschikt, probeer het gewoon eens uit!

 7. Hi Thomas, Ik heb mijn vraag al gepost maar zie m niet meer terug. Daarom nog n keer. Ik wil me aanmelden voor Zwift. Van mijn fietsvrienden heb ik een gift card gekregen met de intentie om mij mijn abonnement voor de komende maanden cadeau te doen voor mijn verjaardag. Nu ik wil inwisselen zie ik dat de gift card hier niet voor gebruikt kan worden. Dat hebben mijn vrienden over t hoofd gezien. Vervelende situatie. Wat nu? Kan er een uitzondering gemaakt worden? Kunnen we de kaart terug geven? Ik hoor graag van je. Beste groeten Jacques Sars 06 2239 8509

 8. Kun kijken ik heb al jaren een account
  Met e-mail frans@franskeldets.nl
  E-Mail heb ik niet meer en wachtwoord weet ik niet meer maar betaal nog wel iedere maand
  Zou je deze stop kunnen zetten
  Of mijn mee helpen hoe ik dit moet doen

  1. Hoi Frans,

   Wat vervelend. Ik ben niet officieel aan Zwift verbonden, dus kan je niet direct verder helpen. Je kunt op het officiële Zwift Forum contact opnemen met de helpdesk. Misschien werkt het ook als je de overschrijvingen via je bank terug laat boeken? Je kunt vlak na een afschrijving aangeven dat je het niet eens bent met een overschrijving, en dan wordt het teruggestort. Succes, en laat het weten als ik nog wat kan doen.

 9. Waarom kan ik nergens een emailadres van Zwift vinden. Ik heb namelijk een vraag of ik op mijn spinningbike ook Zwift kan aansluiten.

  1. Hoi René,

   Je kunt hier contact opnemen met de chatbot van Zwift, vanaf daar kun je hopelijk verder geholpen worden. Welke spinningfiets heb je?

   Succes!

   Thomas

 10. Iemand die mij kan helpen? Ik had een free trial maar wil toch niet verlengen. Nu zie ik nergens waar ik dit kan stopzetten of gaat dat automatisch? “Free trial has expired”

  Thanks!

  1. Hoi Sabine,

   Ik ben niet officieel verbonden aan Zwift, maar zoals je het nu zegt, lijkt het alsof de gratis proefperiode inderdaad is afgelopen. Je kunt nu 25 gratis kilometers per maand blijven rijden, mocht je dat nog willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *